LKD Celje

Tradicionalno ocenjevanje zunanjosti lovskih psov vseh pasem organizatorja LKD Celje , se je zgodilo zopet zadnjo soboto v maju v objektih in bližnji okolici lovskega doma LD Žalec na Rinki. Kljub črnemu nebu, vetru, močnim padavinam, se je zbralo pod strehami stavb, kar veliko število vodnikov s svojimi spremljevalci za ocenjevanje, kinologov, lovcev, pripravnikov, ter ostalih simpatizerjev kinologije tudi iz drugih krajev naše Slovenije.
V pozdravu udeležencev ob 8 uri, ter predstavitvi zastavljenega programa dela LKDCE v letu 2011, je podpredsednik LKDCE Janez Šumak navedel vodjo prireditve predsednika LKDCE Milana Udovča in sodnike za ocenjevanje zunanjosti: Goniče je ocenjeval kinološki sodnik Slavko Žlebnik, brak jazbečarje Mirko Slatinšek, barvarje Zdravko Kosmač, ptičarje Andreja Strajnar, prepeličarje in. šarivce Selinšek Tone, ter jamarje Franček Dečman.
Starešina LD ŽALEC Janko Stebernak je v imenu gostiteljev zaželel obiskovalcem kljub deževnemu vremenu obilo dobre volje, ter dobrih ocen psom. Poudaril je bistvo druženja tudi na tak način, zato ni naključje, da bo LKDCE v jesenskem času organizirala Kinološki dan, namenjen prav za takšne aktivnosti. Pogovor, izmenjava izkušenj, druženje, tudi to je način socializacije naših štirinožnih tovarišev. MilanUdovč in Janez Šumak sta v nadaljevanju svečano podelila odlikovanja KZS najbolj zaslužnim kinologom v LKDCE. Prejemnikom še enkrat iskrene čestitke, ter še obilo kinoloških užitkov, ter uspehov!
Kinološki sodniki s svojimi zapisovalkami so zasedli svoja mesta pod »napušči«streh, ali v notranjosti objektov lovskega doma na Rinki, ter pričeli z ocenjevanjem psov, kajti deževalo je vseskozi »prav nesramno«. Lovskih pripravnikov se je prireditve udeležilo 27, zato je le te animiral Milan Udovč. Najprej jih je popeljal od ocenjevalnega kroga do kroga po pasmah, ter jim opisal predstavnike po standardih za telesne ocene. V temah predavanja se je »dotaknil« tudi namena uporabnosti za delo v lovišču, samem izvajanju lova s psi, o negi, prehrani, vzgoji, ter vzreji, pa jim je predaval še naslednjo uro v dvorani lovskega doma. Upamo in želimo, da je le to predavanje imelo svoj namen, ter da so si lovski pripravniki ustvarili sliko in željo po nabavi štirinožnega pomočnika pri bodoči »lovski karieri«. Okrog poldneva so se oblaki za silo razgnali, tako da so lahko na svoj račun prišli tudi obiskovalci, ki so nestrpno pričakovali predviden prikaz tečajnikov letošnje šole vodljivosti v LKD Celje, ki jo je vodila Jožica Metelko Kraševec s pomočnikoma Tonetom Savorgnanijem, ter Janezom Šumakom. Lovski vodniki vseh starostnih struktur, z izkušnjami, nekateri brez izkušenj, so z večino mladimi psi uspešno prikazali vaje vodljivosti, ki so se jih naučili skozi tri mesečni termin in uspešno opravljenem končnem izpitu. Problem je bil samo teren, ki je bil bolj podoben ribniku - kot poligon za prinašanje vodne divjadi retriverjev. Na koncu prikaza je Tone Savorgnani s svojo šest mesečno psičko Weimaranko uspešno prikazal še naučeno vajo »down«, ter prinašanje »aport«. Jožica je ves čas prikaza komentirala prikaz vaj poslušnosti izšolanih parov (izpit VP1, VP2 je opravilo 27 tečajnikov), za kar so ob zaključku prejeli velik aplavz prisotnih.
Statistka obiska je pokazala, da je kinologija na »tem koncu« v primerjavi z lanskim letom v rahlem vzponu, saj so vodniki na ocenjevanje privedli 61 psov. Od tega 22 brak jazbečarjev, 14 goničev, 11 jamarjev, 9 nemških prepeličarjev, 2 vižli, 2 barvarja in1 špringel španjela.
Kinološka prireditev je kljub obilnim padavinam potekala organizirano, LD Žalec pa je poskrbela tudi za okrepčila s hrano in pijačo. Tudi v prostoru za pogostitev in spodnji kleti, se je porodila marsikatera ideja, izmenjala marsikatera informacija, izkušnja, pa tudi napotek kinologa kinologu v izboljšanju, ter krepitvi odnosov lovec-pes- okolje- družba.
Da je prireditev potekala brezhibno, se zahvaljujemo LD Žalec, kinološkim sodnikom za realne ocene zunanjosti psov, ter vodnikom štirinožnih tovarišev, ki so le te privedli na končno prizorišče ocenjevanja.
Lovsko kinološki pozdrav!
JANEZ ŠUMAK
Podpredsednik LKD Celje

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

http://www.lkd-drustvo-celje.si/