Leto je naokoli, LKDCE pa že izvaja del celoletnega plana - to je organizacijo tečaja vodljivosti lovskih pasem psov,
ki so v lovskih, bodisi nelovskih rokah ljubiteljev štirinožnih tovarišev. Za člane, članice LKD Celje je tečaj brezplačen. Že na prvem srečanju vodnikov brez psov smo našteli 25 prijavljenih. Sestali smo se na sedežu SKZLD - CELJE, 5. MARCA, kjer nam je Jožica Metelko Kraševec- vodja šolanja predstavila s pomočjo diaprojekcij okvirno vzgojo - učni proces, ter šolanje psa.

Povdarila je lastnosti psa,nagone, navedla razlike šolanja psov športnih, ter lovskih pasem, sporazumevanje med psom in človekom, z ostalo okolico - socializacijo in navedla tudi vire literature, kjer najdemo gradivo za teoretično izpopolnjevanje.
Jožica je še predstavila pomočnika, ki ji bosta pomagala pri samem šolanju, to sta Janez Šumak, ter Anton Savorgnani.
Zaključili smo z osnovno opremo, ter terminom, ko začnemo z vajami poslušnosti na poligonu KD Pluton v Ložnici pri Žalcu.
V sredo, 16. marca smo se zbrali ob 17 uri na Ložnici, v deževnem vremenu, z našimi spremljevalci. Nič zato - na pokriti terasi koče nas je pozdravil predsednik LKD Celje Milan Udovč, za tem pa nam je predaval Matej Zupanc dr. veterine, ter direktor klinike za živali iz Šentjurja. Higiena, prehrana,skrb za zdravje, čistoča okolja, vzdrževanje kondicije, zdravljenje, ter posledični ilustrativni stroški posedovanja, so bili teme, ki jih je dr. Zupanc v razumljivem jeziku razložil slušateljem v eni uri, ki je hitro minila. Tudi psički so kar normalno preživeli prvo učno uro v odnosu z novo okolico, ter pasjo družbo.
Po vpisu v seznam prisotnih, smo ugotovili, da je udeleženih kar 34 parov ! Tudi prav, razdelili smo se v dve skupini, nato pa še določili termin tečaja, ki se bo dogajal ob sredah in petkih. Prva skupina začne ob 17 uri, druga pa ob 18 uri. Torej dva krat na teden se bomo družili naslednjih 12 tednov.
Anton Savorgnani je kot vodnik psice ( pasme Weimaranec ) demonstriral še vaje poslušnosti, kar je bilo za ta dan za slušatelje in psičke dovolj.

nadaljevanju tečaja vodljivosti lovskih psov se je še prijavilo pet vodnikov,tako, da jih je le tega obiskovalo 39, kar je svojevrsten rekord. Inštruktorica Jožica, pomočnik Šumi, sta si razdelila delo vodenja tečaja, pomočnik Toni pa s svojo starejšo Weimaranko prikaže vse vaje, ki jim tečajniki zvesto sledijo, ter usmerja v pravilnosti izvedbe vaj. Sami vodniki so vadili dobro tudi doma, za kar se je videl rezultat na samem poligonu. Psički so dobro socializirani, trpijo prisotnost drugih, radi se tudi poigrajo. obvladujejo vaje »poleg,« stoj, sedi, obrat levo, desno", vaja "prostor", odpoklic, vaja pri srečanju dveh vodnikov s psički - vodnika se rokujeta, strelomirnost oz. streloplahost smo preizkušali vsak »trening«, navajamo pa tudi pse na oceno zunanjosti z uporabo metra višine, ter pregledom zobovja. Zadnje štiri tedne smo razdelili še skupini, ki so opravljali izpit VP 1, ter VP 2. Izpit VP 2 vsebuje obvladovanje vaje »Aport (prinesi) brez povodca«, ter »dol brez povodca. Obisk tečajnikov je bil na »treningih« zadovoljiv kljub »zaposlenosti«, ter vsakdanjim tempom življenja. Trije vodniki so utrpeli izgubo svojih štirinožnih tovarišev, nekaj vodnikov pa je izgubilo voljo ali pa vztrajnost, tako da jih pred bližajočimi se izpiti nismo več videli.
Za vzgled bi jim predstavil 82 letnega Franca Sladiča s svojim brak jazbečarjem, ki je vztrajal z obiskom celotnega tečaja. S svojo trdo voljo je vztrajal, na pomoč je večkrat poklical k vodenju psa svojega sina, ki se je velikokrat do potu namučil na treningih, če poznate trd karakter pasme Brak jazbečarja, trud in vztrajnost, pa sta bila poplačana z uspešno opravljenem izpitom vodenja, ter poslušnosti VP 1. Ne smem tudi mimo starejšega vodnika Bosanskega goniča Toby-a, Mirana Cokana, ki je invalid brez leve noge, vendar sta z nasprotno pozicijo – desno stranjo ( v levi ima vodnik berglo ) – marljivim vztrajnim delom, ter odlično komunikacijo dokazala na izpitu vrhunsko izvedeno vajo!
Skozi celoten termin tečaja smo opazili tudi ogromno drugih opazovalcev, tudi ne lovcev na samem poligonu, ki so pozitivno odobravali naše delo, ter šolanje psov »brez prisile.«
V »tečajniških« vrstah smo imeli tudi vodnika Rodezijskega grebenarja, ki ni lovec, ter vodnika Brak jazbečarke iz LKD Zasavje.
Vseh 28 vodnikov, ter psov ,ki so vztrajali na terminih skozi celoten proces šolanja, ter so se prijavili na izpit VP1 ali VP2 je uspešno opravilo le tega. Iz tega mesta bi pohvalil vodnika in pomočnika pri šolanju Antona Savargnanija, ki je s svojo 6 mesečno Weimaranko na izpitu VP 2 edini prejel maksimalnih 100 točk.
V LKD Celje smo z organizacijo tečaja poslušnosti lovskih psov pričeli l. 2004. Takrat je UO LKDCE izvedel le tega z »novopečeno« vodjo šolanja – inštruktorico Jožico Metelko- Kraševec, tečaja pa se je udeležilo 5 vodnikov s štirinožnimi tovariši. V vidu vsakoletnega naraščanja udeležbe tečajnikov, ter osveščenosti o nuji socializacije, ter osnovnega šolanja lovskih psov, ki iz le tega pridobljenega znanja tvorijo temelj za opravljanje uporabnostnih preizkušenj (UP) ali preizkušenj naravnih zasnov (PNZ) za svoje pasme, smo ugotovili, da nimamo dovolj izobraženih kadrov, za vodenje tečajev poslušnosti ! Leta 2004 je naziv Vodje šolanja pridobilo 7 lovskih kinologov v Sloveniji, pozneje, do letos nihče več! Razen interesenti, ki so se vpisali v seminar pri športnih pasmah KZS, le ta seminar pa »športniki« organizirajo vsako drugo leto v Grosupljem pod taktirko spoštovanega kolega Branka Puša. Pa saj niso imeli druge variante. Dve leti že »trobimo v gluha ušesa«.Potrebujemo lovski kinološki kader za šolanje vodenja in poslušnosti lovskih psov! Ali nismo enakovredna veja kinologije z športnimi kinologi? Zavzemamo se za popularizacijo, ter razvoj lovske kinologije! V Sloveniji imamo 18 Lovsko kinoloških društev oz. zvez, cca 10 »inštruktorjev« za šolanje lovskih pasem, letni program šolanja, obisk v povprečju 15 ih tečajnikov,ja kdo vam pa šola te vodnike s psi? Ja to si boste pa morali sami »poštimat« so bili odgovori vodstvene strukture KZS. Pripomba na skupnem zboru sodnikov za lovske pasme, 29. januarja, ki jo je podal predsednik LKDCE Milan Udovč, da komisija za izobraževanje lovske smeri ne deluje, ni obrodila sadov. Ugotovljeno je bilo, da je komisija imenovana, vendar še ni konstituirana. Delni zbor sodnikov za lovske pasme pa je sprejel sklep, da bo glede strokovnih vprašanj pri KZS čim prej sklical sestanek te komisije... In potem, vse tiho je bilo...Na našem občnem zboru LKDCE, 27.3. smo na izvajanje predsednika komisije za kinologijo pri LZS Marjana Gselmana, kaj vse je še potrebno postoriti v lovski kinologiji, tudi v šolanju psov, opozorili na naveden problem. G. Gselman je obljubil, da bo preveril in vzpodbudil komisijo v aktivnost! Nič. Naslednja naša aktivnost je dopis LKDCE podpredsedniku KZS G. Aleksandru Svetelšku – navedena problematika. Mine mesec, nobenega odgovora. Kdo se zavzema za razvoj lovske kinologije? Psi lajajo kinologija gre naprej...
Konec Maja 2011 smo v LKD Celje izšolali 28 vodnikov in psov lovskih pasem, oz. so opravili izpite VP1, VP2.
Pa še to, jeseni bo LKD Celje organiziral Malo šolo vaj poslušnosti lovskih psov. Že v naprej vabljeni!
Janez Šumak
Podpredsednik LKDCE
Slike tečaja se bodo sproti dodajele v galerijo slik.