LD BRASLOVČE je v soboto, 5.11.2010 zopet gostila in izvedla PNZ za Španjele in VP za Nemške prepeličarje. Organizirala jo je LKD Celje. Prireditev je posvečena našemu velikemu pokojnemu kinologu dr. Jožetu Pangerlu v spomin Na preizkušnjo je prišlo devet vodnikov; ki so vodili osem nemških prepeličarjev in enega Angleškega špringer španjela.

Pasja druščina je bila zbrana ob osmi uri pred Lovskim domom v Braslovčah. Vodja prireditve Janez Šumak je prireditev otvoril, pozdravil vse prisotne, ter se v imenu LKD Celje, že v naprej zahvalil gostitelju LD Braslovče, ter kinološkemu referentu Frediju Cizej. Predstavil je tudi sodniški zbor, ki ga danes zasedata kinološka sodnika Srečko Erceg, ter Franci Svetec in pripravnik za kinološkega sodnika Sandi Hernaus. Šumak je še zaželel obilo uspehov vodnikom, nato pa predal besedo kinološkemu sodniku Srečku Ercegu, ki je predstavil discipline in kriterije v delu, ki jih mora zadovoljiti pes, da opravi današnjo vzrejno preizkušnjo za Nemške prepeličarje:
Nos, glasna gonja, volja za delo po sledu, šarjenje, donašanje pernate divjadi, donašanje zajca, veselje do vode (brez divjadi), donašanje pernate divjadi iz vode, splošna poslušnost, ter strelomirnost.
PNZ za Španjele pa terja: Nos, glasno gonjo zajca ali parkljaste divjadi, voljo za delo po sledi, način iskanja – zasnovo za šarjenje, veselje do vodnega dela, splošno poslušnost in vodljivost, donašanje pernate divjadi iz vode, ter strelomirnost.
Vreme je bilo tipično jesensko, kar je ugodno vplivalo na preizkus strelomirnosti, nato veselja do vode, ter prinašanje pernate divjadi iz vode, ki smo ga opravili pri jezu reke Savinje v Letušu. Vrnili smo se v okolico Braslovškega jezera, kjer smo izvedli še preizkus šarjenja, iskanja, gonjo zajca ali parkljaste divjadi., zatem pa še delo po vlečki, ter donašanje pernate divjadi in donašanje zajčka. Srečko je motiviral tudi prisotne pripravnike, v sodelovanju priprave vlečk, seveda ob le tem ni manjkal strokovni komentar.
Okoli 14 ure smo se vrnili v lovski dom v Braslovčah, kjer je že dišalo po srninem golažu, ki ga je pripravil, ter postregel Karli Cizej. Prav prilegel se je topel zalogaj, kinološka sodnika pa sta ta čas urejala podatke iz svojih zapiskov na ocenjevalne liste.
V objavi rezultatov velja izpostaviti vodnike nemških prepeličarjev:
David Guček z Asto LKD Celje 169 t. I. nagradni r.
Podgoršek Daša z Orijem LKD Celje 160,5 t. I. nagradni r.
Cimprič Damjan z Luxem LKD Gorica 156 t. I. nagradni r.
Boškin Peter z Ajko LKD Idrija 122 t. I. nagradni r.

Ostali so opravili preizkušnje z II. nagradnim razredom, eden pa preizkušnje ni opravil
Srečko Erceg je opisal faze preizkusa še enkrat, ter poudaril, da gre kritika predvsem vodnikom, ki posvetijo premalo časa psom v osvojitvi določene vaje. Res je, da ima pes naravno zasnovo, vendar le to je v njem potrebno vzpodbuditi, ter vaditi...
Franci Svetec je s svojo skupino, ki jo je ocenil bolj zadovoljen, zato samo apelira na vodnike, da vodijo pse čim več v lovišče, ter se poslužujejo specialnosti štirinožnega tovariša, za katere je izšolan in nenazadnje danes tudi preizkušen!
Prireditev je v celoti odlično uspela, saj je 8 psov in vodnikov opravilo navedene preizkušnje, en pes pa ni pokazal dovolj znanja, za kar je vodnik tudi priznal kritiko v premalo šolanja in vaje. Tudi osem pripravnikov za lovce so si ob lovskem golažu oddahnili, ter v skupni debati tudi opozorili na njihova opažanja v izvajanju dela z nemškimi prepeličarji.
Zahvala še enkrat LD Braslovče, ter Kinološkemu referentu Frediju Cizeju za organizacijo, razpolaganjem lovišča, njegovemu očetu Karliju Cizeju pa za pogostitev vseh udeležencev na današnji kinološki prireditvi.
JANEZ ŠUMAK
Podpredsednik LKDCE