LKD Celje

Tudi letos je komisija za lovsko kinologijo pri LZS izdala razpis za izdelavo filma o lovskih psih 8FCI skupine. Ta zajema šarivce in prinašalce (retrieverje). V Slovenskem lovstvu jih zastopajo Nemški prepeličarji, Špringer in Koker španjeli iz vrst šarivcev in Labradorci, Zlati ter Gladkodlaki prinašalci iz vrst prinašalcev.
V filmu smo prikazali stas in gibanje predstavnikov teh pasem, kot tudi njihovo delo in kratko zgodovino pasme. Delo smo snemali nekaj na samih lovih, večinoma pa na raznih preizkušnjah, delno pa je bilo potrebno kakšen kader tudi zaigrati. Večinoma je igranje psom šlo kar dobro od tačk. Brez dobro izgrajenega odnosa pes-vodnik to seveda ne bi šlo tako gladko kot je šlo. Tudi pri snemanju teh filmov je bilo vidno, da se kultura vodenja lovskih psov krepko izboljšuje in prav je tako!
Kot vsa leta doslej pri filmih o ostalih pasemskih skupinah smo se tudi letos držali ustaljenega koncepta vsebin, ki jih je potrebno predstaviti morebitnim novim vodnikom lovcem kot tudi bolj laičnim ljubiteljem lovskih psov. Pravzaprav bi filmi morali biti »obvezno čtivo« za vse lovce, ki seveda nujno potrebujemo te štirinožne pomočnike in prijatelje v lovu.

Za snemanje filmov v kvaliteti, ki se zahteva za danes uveljavljene TV predvajalnike, torej v FullHD resoluciji, smo uporabili naprednejšo tehnologijo 4K ločljivosti, ki je po obdelavi omogočila kvalitetno sliko, čeprav tudi dolgotrajnejšo obdelavo na zmogljivejšem računalniku.

Podobni projekti filmov se ponavadi zaključijo v zbirkah na policah med knjigami in predvajalniki medijev, zato smo se ustvarjalci skupaj s komisijo že od vsega začetka odločili, da se ti filmi snemajo in reproducirajo pod posebno licenco avtorskih pravic, ki omogoča neovirano kopiranje in deljenje filma z drugimi zainteresiranimi gledalci. Uporabili smo licenco Creative Commons, katere oznaka je vidna v spodnjem desnem kotu. Ta oznaka označuje edini omejitvi, da se z delitvijo filma ni dovoljeno okoristiti, torej je obvezna nekomercialna raba in da je vedno potrebno navajati avtorje, kar je zagotovljeno že v vsebini samega filma v odjavnih špicah. In seveda vsebine ni dovoljeno spreminjati!

Določeno število izvodov na DVD ploščkih je na podlagi razpisa dostavljeno na sedež LZS, nekaj pa jih bo med občinstvo prišlo tudi s pomočjo delitve na osnovi omenjene CC licence. Ker je datoteka filma za nekatere starejše predvajalnike previsoka, se priporoča presneti datoteke na USB ključek, s katerega se potem film predvaja gladko na TV ekran preko USB vtičnice. To velja tudi za ostale filme te serije iz preteklih let ne samo za letošnjega.
Za dodatno širjenje filma med zainteresiranimi je poskrbljeno tudi z namestitvijo na YouTube kanal FLOV TV in podajanjem povezav na spletnih in Facebook straneh Lovske zveze Slovenije kot tudi na kar nekaj drugih lovsko kinoloških straneh.

Ob zaključku serije predstavitve pasemskih skupin lovskih psov se je potrebno zahvaliti pobudnikom snemanja teh filmov iz vrst komisije za lovsko kinologijo pri LZS, ki je vsa ta leta sledila in tudi sodelovala pri delu. V prvih letih snemanja je komisijo vodil lovski tovariš Janez Šumak, zadnji trije filmi pa so nastali na osnovi razpisov izpod rok lovskega tovariša Burnik Radoša. Brez razumevanja iz teh vrst kinologov teh filmov Slovensko lovstvo ne bi videlo.

Ob tej priliki bi se rad zahvalil vsem lovcem in lovcem vodnikom, kot tudi samo vodnikom psov lovskih pasem, ki so v vseh petih letih voljno in potrpežljivo sodelovali pri snemanju kadrov na terenu ob lovu, sprehodih ali raznih kinoloških in lovskih preizkušnjah in prireditvah. Brez vas vseh teh vsebin ne bi bilo možno ustvariti!

Marijan Likar

filma_sarivci_in_pri...
filma_sarivci_in_prinasalci_2018 filma_sarivci_in_prinasalci_2018

Povezava Youtube>>>

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/