LKD Celje

 LKD Celje je v soboto, 6.9. 2014 v prijetnem »ambientu« Lovskega doma LD Škale, ter v sklopu prireditve organizatorjev LKD Celje, LD Škale in SKZLD Celje - Lovsko kinološkega dneva praznovalo 35 letnico ustanovitve društva. Kljub slabemu vremenu se je prireditve udeležilo veliko lovcev, kinologov, ter simpatizerjev lova in lovske kinologije.

Slavnostni govornik - predsednik LKD Celje Janez Šumak je v govoru orisal prehojeno pot društva:

»Lovsko kinološko društvo Celje so ustanovile 11.5. 1979 lovske družine, članice lovske zveze Celje. Na ustanovni skupščini so sprejeli pravila (Programska zasnova delovanja) in izvolili organe društva. Na osnovi programa dela so sprejeli tudi finančni načrt. Za prvega predsednika je bil izvoljen ing. Hausenbihel Bogo iz Slovenskih Konjic. Naslednji predsednik Mirko Confidenti je društvo vodil kar 19 let. LKD Celje je eno največjih kinoloških društev v Slovenskem prostoru, saj v njem deluje 47 kolektivnih članic – lovskih družin Savinjsko Kozjanskega področja z 2100 člani (vsi lovci - člani navedenih upravljavk lovišč). Z analizami stanja lovskih psov se društvo ukvarja zadnji dve leti, tako, da lahko rečemo, da je trop v l. 2012 zastopalo 441 lovsko uporabnih psov, v l. 2013 pa 454. Zastopanost po pasemskih skupinah je sledeča: goniči in brak jazbečarji 213, jamarji 88, krvosledci 48, ptičarji 20 in šarivci 85. Vsesplošna kriza, recesija, kupna moč, upad števila male divjadi v loviščih je botrovala tudi upadu odločanja lovcev za nabavo prepotrebnega pasjega pomočnika pri izvajanju lova. Vendar zavest, ljubezen do lovskega psa, ter spoznanje, da je ustrezno izšolan in uporaben pes sestavni del našega učinkovitega lova predvsem v izsleditvi ter glasni gonji divjadi, ter nenazadnje pri iskanju obstreljene in ranjene divjadi.

Ker je arhiv dokumentacije in fotografij LKD Celje zelo siromašen, smo v zborniku objavili listine, ki smo jih našli. Lahko pa zatrdimo, da zaradi le tega ni bila okrnjena nobena kinološka aktivnost bodisi v okviru šolanja, vzreje, organiziranja preizkušenj in izobraževanj vodnikov lovskih psov. Naša zgodovina društva je dala dva odlična kinologa. Prvi je bil Slavko Kovač, ki je kot strokovni tajnik Lovske zveze Celje in velik poznavalec Slovenske lovske kinologije sodeloval pri ustanovitvi LKD Celje. Lahko rečem, da je v takratnem času vse aktivnosti društva vodil prav Slavko. Bil je strokovnjak lova in kinologije (po svetovni vojni je pripeljal v Slovenijo zopet nemškega prepeličarja), tako, da je tudi vsa vzreja in organiziranje preizkušenj potekalo samo preko njegovih rok. Bil je vzreditelj, kinološki sodnik, predavatelj lovske in kinološke tematike, učitelj, mentor… Žal se je z njegovo upokojitvijo l. 1997 končala tudi lovsko kinološka aktivnost. Vendar po njegovih stopinjah je takrat stopal dr. veterine Jožef Pangerl, ki so ga prav tako navdušili lovski psi, predvsem nemški prepeličarji. Bil je vzreditelj, kinološki sodnik, vzrejni referent, predavatelj, mentor, od l. 1982 podpredsednik društva, l. 2001 pa je tudi prevzel vodenje LKD Celje kot predsednik in ga vodil že tretji mandat, ki ga prekine žal prezgodnja smrt. Mirne vesti lahko zatrdim, da je v 35 letih obstoja društva sigurno bilo izšolanih okoli 1000 lovsko uporabnih psov. »Celjski« kinologi so skozi ta leta dosegali velike uspehe bodisi na skupnih lovih v loviščih lovskih družin, pri iskanju obstreljene in ranjene divjadi, sodelovali na preizkušnjah in uporabnostnih tekmah, kakor tudi se udeleževali razstav državnega in mednarodnega ranga. Tudi državne in mednarodne preizkušnje v delu so dale kar nekaj vidnih rezultatov našim psom in vodnikom. Tu si ne smemo lastiti zaslug našega LKD a, ampak je potrebno pohvaliti slehernega kinologa - vodnika k volji in vztrajnosti. Prav tako se v našem društvu zavedamo našega poslanstva v lovski kinologiji. Še naprej se bomo trudili, da bomo razvijali in vzpodbujali interese za vzrejo, šolanje in uporabo lovskih psov kot obveznega dejavnika pri izvajanju lova v skladu z veljavno zakonodajo. LKD Celje je in bo ostal glede lovske kinologije »servis« lovskim družinam – članicam, prav tako slehernemu vodniku lovskega psa. Tu pa naj izrečem še zahvalo za dobro komunikacijo in sodelovanje vseh članic LKD a pri organiziranju in izvedbi kinoloških prireditev lokalnega in državnega ranga«.

 

Ob tej priložnosti je LKD Celje izdal tudi lep zbornik z naslovom »Naših 35 let«. V imenu KZS je prisotne pozdravil predsednik mag. Blaž Kavčič in poudaril dobro delo in odlično sodelovanje društva s KZS. Avgust Reberšak je spregovoril v imenu LZS, Vinko Blazinčič, kot predsednik SKZLD Celje in starešina LD Škale pa prav tako izrazi željo še po takšnem odličnem sodelovanju, kot do sedaj. Program je povezoval Janez Černec. V nadaljevanju je Milan Tepej predstavil Lovski pevski zbor LD Škale, kateri so tudi zapeli. Zvrstili so se še LPZ LD Dobrna, Lovski oktet LD Smrekovec, moški pevski zbor Flamingo, ter zaigrali Savinjski rogisti. Skratka uprizorili so pravo revijo in kakor pravijo bi bila na tej lokaciji tradicionalna. Vsem članicam (Lovskim družinam) je bilo za odlično sodelovanje ob 35 letnici podeljeno pismeno priznanje z spominsko značko, slednje pa so prejeli tudi zaslužni kinologi. V sklepnem delu programa je predsednik KZS Mag. Blaž Kavčič izročil predsedniku LKD Celje Janezu Šumaku plaketo KZS za 35 letno uspešno delovanje in izjemen doprinos k Slovenski kinologiji. Prireditev so nadaljevali kinologi s prikazom šole vodljivosti po programih VP1 in VP2, ter izbiro najlepšega lovskega psa lovsko kinološkega dne. Izbrana sta bila kar dva: kratkodlaka terierka Rika nebeška z Dejanom Janežičem in nemška prepeličarka Dona prepeličarska z vodnikom Vinkom Otorepcem. Prejela sta pokala in praktični nagradi. Vsi sodelujoči, kakor tudi obiskovalci so bili pogoščeni z lovskim golažem in pivom. V spremljevalnem programu se je odvijalo tekmovanje ekip v kuhanju golaža, lovci LD Škale pa so pripravili razstavo gob. V pokritem delu prireditvenega prostora so kuharske ekipe tekmovale v kuhanju lovskega golaža. To tekmovanje so po kriterijih ocenjevanja strokovne komisije zasluženo z zmago zaključile »Srnice« LD Prebold, ter prejele prehodni pokal. 2. mesto je pripadlo »kuharjem« ekipe LD Gozdnik Griže in 3. mesto ekipi LD Dobrna. Zmagovalne ekipe so prejele pokale in praktične nagrade. Vsi udeleženci prireditve so bili deležni tudi pogostitve z lovskim golažem iz velikega kotla in vrčkom piva.

35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 1 35_letnica_ustanovitve_lkd 1
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 10 35_letnica_ustanovitve_lkd 10
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 11 35_letnica_ustanovitve_lkd 11
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 12 35_letnica_ustanovitve_lkd 12
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 13 35_letnica_ustanovitve_lkd 13
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 14 35_letnica_ustanovitve_lkd 14
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 15 35_letnica_ustanovitve_lkd 15
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 16 35_letnica_ustanovitve_lkd 16
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 17 35_letnica_ustanovitve_lkd 17
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 2 35_letnica_ustanovitve_lkd 2
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 3 35_letnica_ustanovitve_lkd 3
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 4 35_letnica_ustanovitve_lkd 4
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 5 35_letnica_ustanovitve_lkd 5
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 6 35_letnica_ustanovitve_lkd 6
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 7 35_letnica_ustanovitve_lkd 7
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 8 35_letnica_ustanovitve_lkd 8
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd 9 35_letnica_ustanovitve_lkd 9
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_druzenje 35_letnica_ustanovitve_lkd_druzenje
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_ekipe v tekmovanju kuhanja lovskega golaza 35_letnica_ustanovitve_lkd_ekipe v tekmovanju kuhanja lovskega golaza
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_gobe 35_letnica_ustanovitve_lkd_gobe
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_govor predsednika lkd 35_letnica_ustanovitve_lkd_govor predsednika lkd
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_najlepsa 35_letnica_ustanovitve_lkd_najlepsa
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_otvoritev prireditve 35_letnica_ustanovitve_lkd_otvoritev prireditve
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_pozdravni govori 35_letnica_ustanovitve_lkd_pozdravni govori
35_letnica_ustanovit...
35_letnica_ustanovitve_lkd_zapeli so pevski zbori 35_letnica_ustanovitve_lkd_zapeli so pevski zbori

Foto: Vinko Otorepec, Janez Šumah in FESTAFOTO

Janez Šumak

 

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/