LKD Celje

LKD. CELJE je v soboto, 30. oktobra 2010 izvedla že tradicionalno Državno uporabnostno tekmo Brak jazbečarjev v lovišču LD Ponikva pri Šentjurju.

Razpisane DUT se je udeležilo pet vodnikov – tekmovalcev z šestimi psi ( 6 prijav ).
Po besedah predsednika vzrejne komisije za brak jazbečarje, Milana Udovča, je v posesti vzrediteljev, ljubiteljev, ter vodnikov okoli 540 brak jazbečarjev. Zaradi svoje nižje rasti, posledično odlične okretnosti je le ta zelo primeren za delo v srednje gorskih loviščih. Naravne zasnove mu omogočajo, da je uporaben kot odličen gonič, lahko pa ga izšolamo za delo po krvni sledi, kar predpisuje pravilnik o ocenjevanju dela brak jazbečarjev, z opravljeno uporabnostno preizkušnjo, ter pridobljenimi izkušnjami, pa pridobimo specialista goniča in barvarja za zasledovanje obstreljene divjadi v naših loviščih.
Mogoče je tudi v tem vzrok (šolanje mladega psa terja ogromno časa, potrpežljivosti, pravilen pristop, poslušnost, iskanje, gonjo, sled po umetni krvi...) za tako skromno udeležbo vodnikov brak jazbečarjev na današnji uporabnostni preizkušnji državnega pomena! Nedvomno je to tudi signal vzrejni komisiji, da strne svoje vrste na nivoju države, ter z podrobno analizo stanja Pasemske skupine za lov, odreagira v pozitivno promocijo naših štirinožnih tovarišev.
Kinološki sodniki so prejšnji dan – v petek položili vsak svoje umetne krvne sledove, za vsako sled porabili 2,5 dcl krvi srnjadi, s svežim parkljem pritrjen na sledni čevelj, med sabo dovolj oddaljene, enakovredne – v približno isti dolžini 900 do 1000 metrov v skladu z določili, ki jih določa spremenjen oz. dopolnjen Pravilnik o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov v l 2009. 60% sledi je položen s krvjo in parkljem (sledni čevlji), 40% sledi pa samo s slednimi čevlji in parklji ,do mesta – cca 70 m do mrtve divjadi, kjer zopet uporabimo poleg slednih čevljev tudi kri.
Discipline, ki se ocenjujejo: Iskanje, gonja, nos, glas, splošna vodljivost, odložljivost s strelomirnostjo, delo na sledi, obnašanje ob najdeni divjadi ter ugotavljanje značaja – opisno.
Vreme v trenutku otvoritve je bilo ugodno, brez vetra z minimalno vlago v ozračju.
Vse sodelujoče, prisotne,vodnike je pozdravil predsednik LKD CELJE Milan Udovč, ki je hkrati tudi predsednik vzrejne komisije za brak jazbečarje. Sledil je pozdrav Vodje prireditve, ter predsednika LD PONIKVA Marjana Groseka. Vodja sodniškega zbora Zdravko Kosmač je predstavil še poleg sebe kinološki zbor - sodnike: Jožico Metelko Kraševec, ter Janeza Šumaka.
Kosmač je vodnikom psov, pripravnikom in ostalim prisotnim pojasnil pravila in discipline po katerih bo potekala Državna uporabnostna tekma Brak jazbečarjev. Po izvedenem žrebu je sledila razporeditev vodnikov s psi po številkah sodnikov, ter preizkus odložitve s strelomirnostjo, ki smo ga izvedli na travniku pod Lovskim domom. Preizkus te discipline je dobro uspel, zato smo se odpravili novi disciplini naproti, na lokacije kjer so bivališča zajčka in po opravljeni gonji še na trasirane umetne krvne sledi. Vlaga je pripomogla k dobrim pogojem za sledenje psov, ki so opravljali to težko nalogo kljub motečim dejavnikom- zapeljevalnim sledovom srnjadi, ki je tu prav dobro naseljena. Dva psa sta podlegla »zdravemu dahu« divjadi in potegnila ali pognala le to »stran od krvne sledi«. Brak jazbečar na uporabnostni tekmi pač mora razlikovati delo izsleditve in gonje zajca od umetne krvne sledi.
Vsi psi in psice so poiskali svojega zajca in gonjo odlično opravili, krvne sledi, katera se je ocenjevala po pravilniku za ocenjevanje dela po krvni sledi za vse pasme lovskih psov, pa dva psa (1 pes, 1 psica) nista opravila. Ker je pogoj za opravljeno DUT tudi pozitivna ocena iz dela po krvni sledi, tako tekme v celoti nista opravila.
Izid tekmovanja DUT Brak jazbečarjev po ocenah je naslednji:

 

Z št.

IME

PSA/PSICE

IME

VODNIKA

NAGRADNI RAZRED

ŠTEV. TOČK

  1.  

ASTRA

KOLAR IVAN

I.

161

  1.  

KANY KOVAŠKI

LAVRIČ MIROSLAV

II.

159

  1.  

COLA

KEBLIČ MARTIN

II.

154

  1.  

DON PETELINSKI

KOLAR IVAN

II.

130

 
 Podelili smo CACT in R CACT.

CACT je dosegla Astra z vodnikom KOLAR IVANOM,
R CACT pa si je prislužil Kany Kovaški, katerega je vodil LAVRIČ MIROSLAV.
MILAN UDOVČ je podelil najboljšim pokale, Kolar Ivanu tudi prehodni pokal državnega prevaka, ter vsem sodelujočim tudi praktične nagrade.
Poudaril je, da so brak jazbečarji v FCI razvrščeni v pasemsko skupino barvarjev, zato je prav, da jih tudi pri nas tako obravnavamo. Ta plemenita pasma je lahko v vseh pogledih in merilih nadgradnja odličnega krvosledca, ter vrhunskega goniča. Na nas samih pa je breme oz. naloga v katero smer bomo potovali...
V imenu prireditelja – LKD CELJE se zahvaljujemo Kinološki sodnici Jožici Metelko – Kraševec v vlogi gostiteljice, ter članice LD PONIKVA za gostoljubje, za pridobljena sponzorska sredstva, ter praktična darila, pa tudi za aktivacijo njenega moža Toneta, ki je prispeval »nevidni« delež k kvaliteti izpeljane prireditve. Zahvala tudi našemu kinologu Zdravku Cmoku, ki je kot človek stroke prispeval »mesni del« zakuske ob zaključku DUT!
Hvala tudi lovcem LD Ponikva, ki so vodili kinološke sodnike po lokacijah lovišča, ter štirinožnim tovarišem določili terene za iskanje nizke divjadi..
JANEZ ŠUMAK

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/