LKD Celje

Tudi letos je bil organiziran tečaj osnovnega šolanja vodljivosti lovskihpsov vseh pasem. Tečaj je za lovce LD, ki so člani LOVSKO KINOLOŠKEGA DRUŠTVA CELJE brezplačen.

Pričetek – teoretični del je bil v soboto, 6. marca ob 9.00 uri na sedežu v Cankarjevi 6 v Celju ( samo za vodnike), v prostorih Savinjsko – Kozjanske zveze lovskih družin Celje, kjer smo se dogovorili o namenu šolanja in poteku tečaja, o potrebnih rekvizitih in pripravi psa na vadbo, obnovili pa bomo tudi vse o anatomiji in fiziologiji psa, o vedenju psov, potrebah po negi, o nagonih, o boleznih psov in ukrepih pri posameznih znakih bolezni. Seznanili se bomo tudi z najpomembnejšimi določbami Zakona o zaščiti živali in Pravilnika o zaščiti hišnih živali. Predaval je Matej Zupanc, dr. vet. med., direktor Veterinarske bolnice Šentjur. Njegovi veterinarski nasveti so bili zelo praktični in poučni, skratka povedal je vse, kar mora skrbnik vedeti za vzgojo in nego svojega ljubljenčka, kakor tudi kako je potrebno ravnati,v primeru bolezni in poškodb, o pravilni prehrani psov, preventivi stika z zajedavci, o preprečevanju nekontroliranih paritev. Odgovoril je tudi na vsa vprašanja, ki so mu jih postavili slušatelji. Na koncu je prav prijazno ponudil za vse lovske pse, katerih lastniki so lovci, popust pri uslugah Veterinarske bolnice Šentjur..

Praktični del tečaja je potekal od 17. marca dalje do 29. maja na vadišču v Ložnici pri Žalcu na poligonu KD Pluton Žalec, Polzela, približno dvakrat tedensko ob sredah in petkih ob 17.00 uri. Tečaj je obiskovalo kar 27 parov:

Tovornik Silvo, Lavrič Miroslav, Senica Darko, Pokleka Danilo, Turnšek Robert,

Novak Benjamin,Vedenik Miri, Solar Niko, Mavrič Roman, Vlajkovič Tomo, Pečnik Robert, Lednik Alojz, Klančnik Tomaž, Kustura Janez, Šekoranja Aleš, Hernaus Sandi, Simič Rok, Berk Franc, Sagadin Samo, Dajčar Tomaž, Linič Murat, Dolenc Bogdan, Grušovnik Vili, Metelko Kraševec Jožica, Kristavčnik Bogdan, Kumer Marjan, Otorepec Vinko.

Ves čas druženja so bili vodniki zadovoljni z napredkom, še bolj pa so bili zadovoljni njihovi kužki, saj si je njihov gospodar vzel toliko časa zanj! Skupaj smo preživeli tri prijetne mesece. Šolanje je potekalo v skladu s Programom osnovnega šolanja lovskih psov, ki ga je sprejel strokovni svet Kinološke zveze Slovenije leta 1995. Vodniki so se naučili, kako je potrebno izšolati psa v ubogljivosti z metodo pozitivne motivacije z nagradami, pohvalami, ter igro.

Po končanem tečaju so vodniki in psi opravljali izpit VP-1 ali VP-2. Pri tem velja opozoriti, da VP2 ni nadaljevanje VP1, ampak ima VP1, katerega opravljajo predvsem goniči in barvarji, naslednje discipline: vodenje na povodcu, vodenje brez povodca, stoj med hojo, ležanje med hojo, sedenje med hojo in odpoklic ter odložitev s strelomirnostjo. Izpit VP2 pa ima poleg disciplin, ki veljajo za VP1 še prinašanje divjadi in »down« v gibanju.

K izpitu je pristopilo 25 parov; in sicer 16 parov je opravilo VP2 in 9 parov. VP1. Dva vodnika nista pristopila k izpitu, vendar sta kljub temu osvojila nekaj osnov.

Uspeh je bil dober, povprečno kar 88,12%, pri tem je bil uspeh sledeč:

%  - število točk

Doseženo štev.

60

1

70 - 75

3

76 - 80

1

81 - 85

5

86 - 90

1

91 - 95

7

96 - 99

7

skupaj

25

 

 

Glede na pasme pa je uspešno opravilo:

pasma

M

Ž

ŠT

NEMŠKI PREPELIČAR

5

6

11

MEMŠKI ŽIMAVEC

1

 

1

RESASTI JAZBEČAR

 

3

3

EPAGNEUL BRETON

1

 

1

BAVARSKI BARVAR

 

2

2

BRAK JAZBEČAR

3

1

4

BEAGLE

2

 

2

HANOVERSKI BARVAR

 

1

1

SKUPAJ

   

25

Tečaj je vodila Jožica Metelko Kraševec, kinološka sodnica in vodja osnovnega šolanja lovskih psov v kinološki organizaciji, pomočnik pa je bil kinološki sodnik Janez Šumak.

Na koncu bi se rada še posebej zahvalila, Mateju Zupanu, dr. vet. med., direktorju Veterinarske Bolnice (www.vb-sentjur.si ), ki se je odpovedal honorarju za predavanje v korist LKD Celje, ter družbi Hana Ana d.o.o Zadobrova 39 c, 3211 Škofja vas ( www.hana-ana.si ) za podarjene priboljške za naše kužke, ki so služili kot nagrada za ubogljivost.

Tečajniki so demonstrirali vaje poslušnosti na Telesnem ocenjevanju lovskih psov na Rinki 29. maja, ter poželi glasen aplavz prisotnih, ki so v kasnejšem razgovoru izrazili zanimanje za tečaj prihodnje leto...

.

Jožica Metelko Kraševec

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/