LKD Celje

Kot vsako leto je tudi letos Lovsko kinološko društvo Celje zadnjo soboto v maju organiziralo telesno ocenjevanje psov vseh lovskih pasem. Prireditev je potekala na Rinki, v prijetnem okolju lovskega doma LD Žalec. Kljub zelo slabi vremenski napovedi se je zbralo zavidljivo število lovcev in nekaj spremljevalcev, pa tudi »civilistov« je bilo kar precej.
Pozdrav udeležencem in gostom ter predstavitev sodniškega zbora je vodil kinološki sodnik Milan Udovč. Ta je kasneje ocenjeval goniče, jamarje je ocenjeval Andrej Puželj, brak jazbečarje Mirko Slatinšek, barvarje Zdravko Kosmač, ptičarje in retriverje Vlado Bogdanovič, šarivce pa Anton Selinšek. Sodelovali so tudi sodniški pripravniki Jožica Metelko Kraševec, Nataša Gederer in Jože Napret. V imenu gostiteljice LD Žalec je prisotne pozdravil in otvoril prireditev Janko Stebernak. Vsem udeležencem je zaželel prijetno druženje ter čim boljše ocene vsem psom, ki bodo ta dan ocenjeni. Za popestritev prireditve so udeleženci letošnjega tečaja vaj poslušnosti s svojimi psi pokazali, česa so se naučili in kako naj bi bil vodljiv uporaben lovski pes. Seveda ni šlo brez spodrsljajev. Toda ob upoštevanju, da so bili to sami mladi psi in da je med nastopom pred tako velikim številom gledalcev prisotne tudi nekaj treme, si zaslužijo pohvalo za svojo prizadevnost. Prireditve se je udeležilo tudi 37 lovskih pripravnikov, ki jih je takoj po pričetku telesnega ocenjevanja psov popeljal po prireditvenem prostoru vodja prireditve Anton Savorgnani. Po nekaj uvodnih besedah so si ogledali vse ocenjevalne kroge, pri vsakem so bili seznanjeni z glavnimi značilnostmi psov tega kroga, sodnik pa jim je predstavil tipične predstavnike posameznih pasem. Na koncu so imeli v dvorani lovskega doma še predavanje iz lovske kinologije, ki ga je pripravil Vlado Bogdanovič.
Vodniki so na telesno ocenjevanje privedli 60 psov, in sicer 12 jamarjev, 8 brak jazbečarjev, 12 goničev drugih pasem, 9 barvarjev, 5 ptičarjev, 13 šarivcev in retriverja. Splošno gledano imamo zelo dobre, torej lepe pse, saj je bilo dosojenih kar 24 odličnih ocen in 17 prav dobrih. Nekaj vodnikov je bilo – tako kot vedno – manj zadovoljnih, je pa pri psih večino napak opaznih v nepopolnem ali nepravilnem zobovju, pri brak jazbečarjih pa je največ težav v preveliki plečni višini.
Po uradnem delu ocenjevanja se je večina še malo pomudila v prijetnem klepetu z znanci in prijatelji ter si izmenjala marsikakšno pomembno izkušnjo in nasvet, seveda zlasti o svojih zvestih lovskih pomočnikih. Prireditev je brez omembe vrednih pripomb potekala hitro in dobro organizirano. LD Žalec se je tudi tokrat pokazala kot vzorna gostiteljica. Zato se ji iskreno zahvaljujemo za gostoljubnost, sodnikom za pošteno sojenje, vodnikom pa za primerno pripravo in vodenje psov. Ker si vsi želimo, da bi se več mladih lovcev odločilo postati lastnik in vodnik lovskega psa, take prireditve vsekakor pomembno prispevajo k popularizaciji lovske kinologije. Zato lahko samo rečemo: nasvidenje prihodnje leto!
Anton Savorgnani

Iskanje

Kontakt

Cankarjeva ulica 6, 3000 Celje, Slovenija

lkd.celje@gmail.com

GSM: 041-685-664 ali 041-496-401

TRR: SI 56 6100 0000 1142 037

http://www.lkd-drustvo-celje.si/