LKD. CELJE je v soboto, 24.oktobra 2009 izvedla Državno uporabnostno tekmo Brak jazbečarjev v lovišču LD Ponikva. Lovne površine te družine so značilne po ugodnih pogojih in življenskem prostoru poljskega zajca - nižinski svet z gostimi gaji gozda in nasadih jabolk. Prisotna je tudi lisica in srnjad, ki je tudi glavna lovna divjad v družini.
Divji prašič je prehoden.
Razpisane DUT se je udeležilo deset vodnikov – tekmovalcev z enajstimi psi ( 11 prijav ).

{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}{mosimage}Discipline, ki se ocenjujejo: Iskanje, gonja, nos, glas, poslušnost, strelomirnost, krvna sled, obnašanje pri mrtvi divjadi in pokazanje ali oblajanje.
Kinološki sodniki so prejšnji dan – v petek položili vsak svoje umetne krvne sledove, za vsako sled porabili 2,5 dcl krvi srnjadi, s svežim parkljem, med sabo dovolj oddaljene, enakovredne – v približno isti dolžini 900 do 1000 metrov v skladu z določili, ki jih določa Pravilnik o uporabnostni preizkušnji v delu po krvni sledi za vse pasme lovskih psov. Na koncu sledi bo ležal kos srnjadi z zašito trebušno votlino.
Vreme ni bilo najugodnejše, saj je že pri polaganju krvnih sledi deževalo – dober vpliv na razgradnjo krvi, na dan tekme pa nobenega izboljšanja.
V trenutku svečane otvoritve je močno deževalo.
Najprej je vse sodelujoče, prisotne,vodnike pozdravil Starešina LD. Ponikva Marjan Grosek in v kratkem predstavil in opisal delovanje njihove družine. Sledil je pozdrav in nagovor Vodje prireditve dr. Jožeta Pangerl, ki je hkrati tudi predsednik LKD Celje. Vodja sodniškega zbora Milan Udovč je predstavil še kinološki zbor - sodnike: Janija Krivca, Mirka Slatinška, Franca Svetec in kinološko sodnico Jožico Metelko Kraševec.
Udovč je vodnikom psov, pripravnikom in ostalim prisotnim je pojasnil pravila in discipline po katerih bo potekala Državna uporabnostna tekma Brak jazbečarjev. Po izvedenem žrebu je sledila razporeditev vodnikov s psi po številkah sodnikov, ter preizkus odložitve s strelomirnostjo, ki smo ga izvedli na travniku pri Lovskem domu. Deževati ni prenehalo, tako, da smo se že rahlo premočeni odpravili na lokacije kjer so bivališča zajčka in po opravljeni gonji še na trasirane umetne krvne sledi. Vlaga je pripomogla k odličnim pogojem za sledenje psov, ki so opravljali to težko nalogo kljub motečim dejavnikom- zapeljevalnim sledovom srnjadi, ki je tu prav dobro naseljena. Žal so štirje psi podlegli »zdravemu dahu« divjadi in pognali le to »stran od krvne sledi«. Brak jazbečar na uporabnostni tekmi pač mora razlikovati delo izsleditve in gonje zajca od umetne krvne sledi.
Vsi psi in psice so poiskali svojega zajca in gonjo odlično opravili, krvne sledi, katera se je ocenjevala po pravilniku za ocenjevanje dela po krvni sledi za vse pasme lovskih psov, pa štirje psi (3 psi, 1 psica) niso opravili. Ker je pogoj za opravljeno DUT tudi pozitivna ocena iz dela po krvni sledi, tako tekme v celoti niso opravili.
Ob proglasitvi rezultatov je še prenehalo deževati, tako da je podelitev priznanj in pokalov, ter praktičnih nagrad lahko potekala izven prostorov Lovskega doma – v prisotnosti vodnikov in psov.

Z št.

AMOR

SOVIČ BRANKO

II.

Podelili smo CACT in R CACT.
CACT je dosegla Azra z vodnikom Markom Urigljem,
R CACT pa si je prislužila Cola, katero je vodil Keblič Martin.
Dr. Jože Pangerl je v sklepni misli vspodbudil vodnike psov k nadaljnemu delu, saj se le to obrestuje na skupnih lovih v loviščih lovskih družin v obliki etično – moralnega in pravičnega ulova divjadi in najdene zastreljene – ranjene divjadi po krvni sledi.
V imenu prireditelja – LKD CELJE se zahvaljujemo Kinološki sodnici Jožici Metelko – Kraševec v vlogi gostiteljice, ter članice LD PONIKVA za »neviden – neopazen« prispevek njenega dela organizacije, administracije, pridobitvi sponzorjev in na koncu okusnem pasulju na DUT – brak jazbečarjev.
V poznih popoldanskih urah , smo zapuščali z dobrim razpoloženjem gričevnat svet Ponikve pri Šentjurju.
JANEZ ŠUMAK